Antreprenor de business mic, antreprenor de business mare, angajat
Nu stiu daca v-ati gandit, dar buticul de la colt este deschis de… un antreprenor! Si cel care a inceput un business acum cativa ani, are 100 de angajati si a vandut 20% din firma pentru 1 milion de euro este tot un antreprenor. Desi intra in aceeasi categorie nu exista persoane mai diferite. Si culmea, un angajat poate sa faca tot ce face si un antreprenor, fara sa fie antreprenor.
Inainte sa merg mai departe, intre cei doi nu exista unul mai bun si unul mai putin bun, si va urez sa fiti oricare dintre cei doi daca asta este ce va doriti. Totusi, unul dintre cele mai neplacute momente pentru un antreprenor e sa-si vada asteptarile inselate, deci cred ca ar fi bine sa va ganditi ce fel de business vreti sa aveti ca sa stiti ce puteti sa realizati. Hai sa vedem ce au in comun si ce ii face diferiti pe antreprenorul de business mic si antreprenorul de business mare:
- motivul pentru care iti faci firma. In timp ce buticul probabil ca nu isi propune si nici nu poate sa se extinda la un lant de buticuri, el reprezentand cel mai adesea un mijloc de subzistenta pentru actionari inlocuind salariul, businessul mai mare probabil este condus de un antrepreneur care se gandeste mereu la posibilitati de extindere, investirea profitului si poate un exit care sa-i faca milionari pe actionari (mai multe aici despre motivele pentru care iti faci firma).
- ambii au indentificat o nevoie. Probabil ca pentru butic antreprenorul a descoperit ca pe o distanta de cateva strazi locuitorii si-ar dori sa aiba un magazin de unde sa cumpere paine, apa, cafea si fruncte. Pentru businessul mai mare, antreprenorul a indentificat o nevoie la nivelul orasului, tarii sau lumii.
- ambii urmaresc sa faca profit. In cazul buticului, profitul s-ar putea sa tina loc de salariu pentru antreprenor, in cazul mai mare profitul este impartit in dividende si este distrubuit actionarilor care lucreaza sau nu in cadrul firmei.
- operational versus strategic. In timp ce buticul presupune in mare parte munca operationala (aprovizionare de la angro, transport, asezare in raft si vanzare catre client) businessul mare presupune mai multa munca strategica: actionari, investitii, angajari, business plans.
- abilitati de management. La butic lucrurile merg bine chiar si pentru antreprenorii care nu au niste “people skills” deosebite. Probabil ca ai maxim 2-3 angajati, si gradul de efort pe care trebuie sa-l depui pentru managementul acestora este minim, pentru ca oricum esti implicat si tu in operarea businessului. Pentru firma mare, este absolut obligatoriu sa delegi. Nu e neaparat nevoie sa lucrezi efectiv ca angajat in cadrul firmei si sa-ti angajezi un CEO care sa se ocupe de management, dar oricum trebuie sa poti sa motivezi oamenii, sa conduci macar pe CEO si top management pentru indeplinirea obiectivelor firmei si n-ar strica sa ai si un pic de carisma.
Cred ca ati observat deja ca n-am spus inca nimic despre angajat. Desi el poate face tot ce face si un antreprenor: se gandeste cum sa extinda un business, cum sa gaseasca noi idei, unde sa investeasca profitul. Si de asemenea, ca angajat poti sa ai acea masina luxoasa, casa mare sau vacanta in locuri exotice. Si atunci care este diferenta? Din cel putin 2 perspective:
- potentialul unui antreprenor este nelimitat. Fie ca esti un antreprenor de business mic fie de business mare, potentialul tau este nelimitat. Poate o sa faci un profit mic in primii 10 ani, dar ai potentialul sa faci 11 milioane in anul 11. Sau 20. Tine doar de tine. Ca angajat cat poti sa faci? Sigur, poti sa ai salariu 100.000 pe luna, dar probabil ca nu o sa treci de 1 milion. (eu vorbesc de euro ca sa fie clar)
- angajatul nu risca banii proprii. Si chiar daca face aceleasi lucruri pe care le face un antreprenor, gandesti altfel cand sunt banii tai fata de cand esti un manager pentru banii altuia.
Voi ce vreti sa fiti? Tine doar de voi, sa stiti!