Tocmai am terminat de citit cartea “Antreprenoriat” de Marius Ghenea. Marius este un antreprenor in serie care a avut cateva exituri de succes, fiind invitat permanent la “Arena leilor”. Marius a inceput prima sa afacere imediat dupa revolutie, impreuna cu 2 colegi de la facultate, iar acum s-a hotarat sa scrie o carte despre antreprenoriat pentru a veni in sprijinul tinerilor care doresc sa inceapa o afacere.
In primul rand, cred ca “Antreprenoriat” este prima carte 100% original romaneasca despre antreprenori si afaceri – de aceea am cumparat-o imediat ce am auzit de ea. Dupa ce am citit si am facut review la mai multe carti de business din USA, m-am bucurat sa citesc in “Antreprenoriat” o perspectiva romaneasca asupra antreprenorilor si a mediului de afaceri romanesc, intr-o maniera pozitiva.
Cred ca se adreseaza in mod special tinerilor careĀ dorect sa inceapa o afacere de pe bancile facultatii – o incercare salutara de a suplini lipsa de cursuri de antreprenoriat din facultati. Am citit povesti delicioase despre cashflow si antreprenori romani care isi iau masini de lux din primii bani si apoi dau faliment; am citit explicatii despre falsii antreprenori care se gandesc doar cum sa isi dea salarii grase din finantari, in loc sa investeasca in afacere; am citit despre mitul atreprenorului care este propriul lui stapan si vine si pleaca cand vrea de la birou; am citit despre oamenii care cred ca au idei care valoreaza milioane si care sunt uimiti ca nu primesc bani pentru ele, desi nu au facut nici un efort sa le materializeze.
Mi-a mai placut modul documentat, aproape didactic de prezentare a variantelor de finantare pentru o firma la inceput de drum. Cred ca este prima explicatie pe intelesul tuturor despre business-angels, fonduri de investitii si fonduri europene prezentate din perspectiva romaneasca.
Interesante mi s-au parut si stereotipurile despre antreprenorii romani, 5 greseli antreprenoriale fatale, dar si perspectiva foarte personala asupra dezvoltarii mediului antreprenorial in Romania dupa 1990.
Am si cateva asteptari inselate ca sa zic asa; ma asteptam sa fie o carte mai “motivationala”, care sa impinga tinerii sa-si construiasca propriul destin, devenind antreprenori. Nu zic, cateva idei sunt prezente, dar cand am inchis cartea nu am ramas cu sentimentul “wow, trebuie sa incep o afacere a mea!”. In plus ma asteptam la ceva mai multe exemple din viata reala (nici acestea nu lipsesc cu desavarsire) dar niste “povesti antreprenoriale” ar fi prins tare bine!
Oricum, o carte de avut in biblioteca!