Lupta cu demonul procrastinarii este o batalie importanta pentru orice antreprenor. Pentru antreprenori sunt cateva feluri de procrastinare: amanarea deciziilor importante si focusarea pe micromanagement (si asta tot ca un fel de amanare a deciziilor si a actiunilor).
Amanarea deciziilor importante de catre antreprenor
Fara sa va dati seama, procrastinarea de antreprenor apare chiar inainte sa incepeti o afacere. Nici n-ati inceput o afacere si deja va loviti de o piedica: nu e niciodata timpul potrivit sa incepi afacerea – cea mai frecventa forma de procrastinare. este Nu pot sa incep un business pentru ca nu am o idee – despre care am scris prin 2011.
Focusarea pe micromanagement
Focusarea pe micromanagement este probabil cea mai periculoasa forma de procrastinare pentru antreprenori. Nu numai ca nu faci ce ar trebui sa faci ca un antreprenor, adica sa iei deciziile cu adevarat importante pentru business, dar mai esti si super ocupat ceea ce iti da sentimentul ca muncesti foarte mult pentru business si ca nu poti sa faci nimic mai mult. Practic blochezi dezvoltarea businessului pentru ca esti ocupat.
Stiti ce e terifiant? Sa nu angajezi, sa nu delegi, sa fii sclavul propiei tale afaceri, si sa te miri de ce dureaza secole ca sa inaintezi. Si nu ma dau eu destept, greseala asta o fac chiar acum, asa ca stiu despre ce vorbesc.
Treaba sta cam asa: antreprenorul este cel care se gandeste cum si in ce fel sa faca un produs sau serviciu; face aprovizionarea cu materii prime, mestereste la produs; gaseste clientul, il vinde si il livreaza; intre timp, trebuie sa stie un pic sa faca contractul, si sa emita factura; dimineata deschide firma, aprinde lumina; seara da cu matura si duce gunoiul apoi inchide usa. Dar nu ai curaj sa delegi la angajati, sau sa angajezi.
Cum arata procrastinarea?
Una din cele mai bune si simpatice reprezentari ale procrastinarii este cea facuta de Tim Urban la TED. Ai 6 luni sa faci un proiect care apoi se transforma in 2 luni, 2 saptamani si apoi 2 zile, moment in care intervine disperarea.
Si stati sa vedeti, in afara de procrastinarea in cazul unui proiect care are o limita certa, exista si procrastinarea existentiala, care are legatura cu ce vrem noi de fapt sa facem in viata, si asta doare.
Cum poti sa folosesti procrastinarea in favoarea ta?
In paralel cu discutia despre procrastinare e interesant de studiat cum poti sa folosesti acest mod de gandire in favoarea ta. Pentru ca poti, folosind legea lui Parkinson. Legea lui Parkinson spune ca o activitate va folosi atata timp cat are la dispozitie, deci daca trebuie sa te apuci de un proiect cu 6 luni inainte de deadline, atunci cu siguranta va dura toate cele 6 luni desi poate se poate face in 2 luni. In plus, daca folosesti doar 2 luni atunci o sa fii mai focusat si calitatea muncii va creste.
Trebuie sa va uitati la video-ul asta: Parkinson’s Law – The Secret Effect Behind Elon Musk’s Crazy Deadlines
Cum poti sa scapi de procrastinare?
Bine, bine, si atunci ce poti sa faci ca sa nu ramai intepenit in procrastinare? Folosesti regula celor 2 minute: e greu sa incepi ceva complicat brusc si dintr-o data; dar daca incepi sa faci acel lucru complicat cate 2 minute pe zi ai sansa sa il transformi intr-un obicei.
Avem si cateva sfaturi in romana, puse la punct si organizate: Procrastinarea sau amanarea actiunii: ce este si cum ne afecteaza