In primul rand, daca cumparati bere de la supermarket, sunt 80% sanse sa fie Lager. Termenul de Lager vine de la germanul „lagern” ceea ce intr-o traducere relativa inseamna a pastra. In mod tehnic, diferenta dintre Ale si Lager vine de la tipul de drojdie folosit si felul fermentatiei.
La inceput, toata berea a fost Ale. Candva in evul mediu, nemtii tineau berea in pesteri, ca sa le pastreze un timp mai indelungat la temperatura scazuta. In timp, ca urmare a depozitarii in pestera, a inceput sa se dezvolte in mod natural o drojdie care fermenteaza la temperatura mai mica (drojdia se cheama Saccharomyces Uvarum). Pe langa faptul ca fermenteaza la o temperatura mai mica, drojdia de lager mai are un avantaj: in timpul fermentatiei coboara in mustul de bere si din cauza ca dureaza mai mult timp sa fermenteze, rezulta mai putini esteri si alte substante secundare. Rezulta o bere mai fina, mai limpede.
In mod tipic, berile germane sunt de tip Lager si aici intra mai multe categorii specifice: Pilsner, Helles, Oktoberfest, Dunkels, Maibocks, Bocks, Doppelbocks, toate beri excelente daca sunt facute dupa retetele originale.
Ca sa clarificam mai mult, iata care sunt diferentele intre Lager si Ale comparativ: