Desi “bloguiesc” de prin 2005, pana acum n-am avut un blog in romana. Intotdeauna am zis ca daca e sa am un blog in romana, trebuie sa fie un blog “de pozitivitate” – sunt convins ca toti avem nevoie de o perspectiva pozitiva asupra lucrurilor care sa compenseze un pic stirile de la TV.
Atunci de ce incep blogul in romana cu un articol despre businessuri ratate si greseli? (Nota: “oameni de succes” nu a fost in titlul initial, l-am adaugat mai tarziu) Simplu. Foarte multi au o teama sa inceapa un business (entrepreneurship fear) si poate un pic de informatie despre ce ar putea sa mearga rau ii pregateste sa faca lucrurile mai bine, deci efectul este de pozitivitate.
Pentru inceput, hai sa vedem ce inseamna un business ratat. Un business ratat nu inseamna numai inchiderea businessului sau faliment, pentru ca un business rateaza in mai multe feluri. In plus, inchiderea businessului (statistic vorbind mare parte din businessuri inchid portile in primii 5 ani) nu e neaparat un semn de ratare, sunt businessuri care in mod constient sunt facute sa dureze cat dureaza o oportunitate, 2-3 ani, sau sunt businessuri care indeplinesc scopul actionarilor in cativa ani.
Feluri in care un business devine ratat
- Faliment. Bineinteles, daca dai faliment e clar ca ceva a mers atat de rau incat lucrurile nu au mai putut continua. Probabil ca falimentul este cea mai mare teama pentru oricine se gandeste sa inceapa un business nou. Dar daca stai sa te gandesti mai bine, falimentul nu vine brusc si pe nepregatite, ci este rezultatul unei serii de greseli care se cumuleaza (vorbim despre greseli un pic mai incolo)
- Nu indeplineste scopurile actionarilor. Stiu ca probabil acum nu dati importanta acestui lucru, pentru ca teama de a da faliment suprascrie toate celalte frici, dar un business poate sa functioneze binisor (adica nici vorba de faliment) si totusi sa nu serveasca scopurilor si intereselor actionarilor. Ca sa dau un exemplu, veniturile generate sa fie mai mici decat daca actionarii s-ar angaja in niste joburi bine platite. Sau poate dureaza prea mult sa se dezvolte si ar fi fost mai eficient de pastrat banii de investitie la banca.
- Afecteaza mediul intr-un mod fundamental. Stiu ca ecologia este printre ultimii factori pe care ii au in calcul antreprenorii romani (si chiar si afara e cam la fel, vezi cazul BP de poluare cu petrol). Si stiu ca orice forma de activitate economica genereaza un anumit grad de poluare (inclusiv daca tiparesti un contract folosesti hartie, printer si curent, deci poluezi). Dar daca businessul genereaza poluare intr-un mod fundamental (de exemplu deversare de substante toxice) atunci e o forma de ratare…
- Incalca legea.
Greseli in business
Oricat veti incerca, greseli veti face. Sunt de mai multe feluri, dar parca n-as vrea sa dau niste tipuri teoretice ci niste exemple specifice:
- Merge bine firma de vreo 6 luni 1 an, si decizi sa folosesti profitul sa-ti cumperi o masina personala. Masina e foarte importanta in viata romanilor, stiu. Si probabil ca lucrurile mergand bine, nu prea te gandesti ca vine si un timp cand o sa mearga rau, si ca o sa trebuiasca sa investesti ca sa incepi ceva nou, sau macar sa ai cum sa supravietuiesti pana lucrurile incep sa mearga mai bine.
- Nu vezi padurea de copaci. Se intampla multor antreprenori, sunt atat de implicati in munca efectiva in cadrul firmei (copacii) incat nu mai au timp sa se gandeasca cum sa dezvolte businessul, cum sa gaseasca noi oportunitati.
- Lasa ca merge si asa. Cand e ultima oara cand ati fost pe deplin multumiti de cum au lucrat zugravii la voi in casa? Sau cum au reparat mecanicii masina? Cand aveti firma voastra, clientii vostri gandesc la fel despre felul in care faceti treaba voi?
- Profitul imediat in detrimentul cresterii durabile. Sau altfel spus, mica ciupeala. Asta e un pic mai greu de explicat pentru ca bineinteles, intotdeauna trebuie sa obtii maximul de profit din orice contract; in schimb cred ca daca maximizarea profitului se obtine prin scaderea nejustificata a calitatii, pe termen lung, nu e o afacere.
Oameni de succes (in afaceri)
Cand va uitati la o persoana care “s-a imbogatit” prin businessurile de succes pe care le-a avut, in primul rand trebuie sa intelegeti ca “publicul” nu aude de astfel de persoane decat cand sunt deja in perioada de succes. Era si gluma aceea, ziarele anunta numai cand a murit un om celebru, dar niciodata cand se naste. Ce vreau sa spun este ca daca va inchipuiti ca este suficient sa incepeti o afacere ca sa: aveti masini, casa pe 5 etaje cu piscina si vacanta in Monaco, pentru ca asa vedeti la cei care au un business de succes atunci gresiti. In spatele unui succes se ascund multi ani grei de munca asidua, nopti nedormite, businessuri ratate si greseli. Orice afacere de succes ascunde cu siguranta o istorie de greseli.
Probabil va ganditi ca nu aveti o idee de business suficient de buna, sau ca problemele pe care le aveti sunt insurmontabile si nimeni nu a avut probleme atat de grele ca voi. Ei bine, oamenii de succes au aceleasi probleme pe care le aveti si voi: nu au suficiente contracte, nu au bani sa plateasca angajatii, au ratat contracte, sau au iesit in pierdere. Ce ii diferentiaza pe oamenii de succes de cei care rateaza nu este numarul sau gravitatea problemelor. Este felul in care gasesc metode de a trece peste probleme si de a merge mai departe. Ok, orice problema te trage inapoi, fie ca este vorba de niste bani pe care ii pierzi, un contract ratat, plecarea unui om de baza. Daca amenda de 1000 de RON pe care o platesti la fisc pentru ca ai uitat sa depui o declaratie te impiedica sa muncesti, gresesti. Daca te supara, dar mergi mai departe, limitezi efectele si sa iei masuri sa nu repeti, atunci esti pe drumul cel bun.